چطور بر ترس از دندانپزشکی غلبه کنیم؟
ترس از دندانپزشکی در اطفال و ترس از دندان پزشکی در بزرگسالان یکی از اصلی ترین علل عدم مراجعه به دندان پزشک و یا عدم مراجعه منظم و در نتیجه پیشرفت پوسیدگی و آسیب های گسترده در دهان و فک خواهد بود. چرا که برای برخی از افراد ترس رفتن به دندانپزشکی از دندان درد هم بدتر است. ترس از معاینات و حل مشکل دندان بیشتر از سایر درمان های دندانپزشکی بحث برانگیز خواهد بود. اغلب استرس مانع از مراجعه برای درمان به موقع دندان میشود. در حالی که ممکن است با سایر روش های درمانی بتوان سلامت دندان را حفظ را کرد.
مهمترین علت ترس در افراد آن است که از روند درمان اطلاعی ندارند یا از این دست تجربیات را در ذهن خود دارند. اما اضطراب دندانپزشکی به راحتی قابل کنترل است. دانش و آگاهی میتواند به کمکمان بیاید. برای غلبه بر اضطراب دندانپزشکی می توانید از چند راه ساده استفاده کنید:
راه حل هایی برای کنترل ترس
- اولین مرحله کنترل استرس، دریافت اطلاعات کافی در مورد روند درمان است. سرچ کردن در مورد روند یک درمان مثل عصب کشی میتواند به کنترل اضطراب شما کمک کند. اما لازم است بدانید تشخیص و درمان در پزشکی هرگز اینترنتی ممکن نیست! بنابراین حتما روند تشخیص درمان مشکل خود را به پزشکتان بسپارید. چرا که اطلاعاتی که شما از اینترنت کسب کردهاید ممکن است اولا کاملا نادرست باشد و ثانیا در مورد شما مصداق نداشته باشد.
- در مرحله دوم یک پزشک انتخاب کنید و به او اطمینان کنید! افرادی که مدام از یک مطب به مطب دیگر مراجعه میکنند و به دنبال پزشکان مختلف میگردند معمولا از نتیجه درمان نهایی هم رضایت ندارند.
- تجربیات کودکی خود را به یاد بیاورید و در مورد ترس آن موقع خود با پزشک صحبت کنید. اما بدانید آن زمان شما یک کودک ناتوان و کوچک بودید و ترس از دندان درد داشتید ولی الان فردی بالغ هستید که از پس کمی درد و اضطراب برمیآیید. علاوه بر آن، امروزه آنقدر محیطهای دندانپزشکی جذابتر شده و تکنیکهای جدیدتر و بدون درد شناخته شده که قطعا تجربه بهتری کسب خواهید کرد.
- تنفس شکمی بسیار آرام بخش است. کف دستانتان را روی شکم در ناحیه زیر ناف قرار دهید. در تنفس، هوا را مستقیما به پایینترین قسمت شکم وارد کنید. جوری که شکم مثل یک بادکنک باد کند. تلاش کنید این حرکت را زیر انگشتانتان احساس کنید. انجام این مانور با چشمان بسته بسیار موثرتر است.
- وقتتان را طوری تنظیم کنید که به موقع به زمان ملاقات با پزشک برسید. در این صورت استرس ناشی از دیر رسیدن و پذیرش نشدن را نخواهید داشت و فرصت کافی برای آشنایی با محیط را خواهید داشت. بهتر است جلسه اول را فقط برای معاینه وقت بگیرید و در جلسات بعدی با آشنایی و آرامش بهتری وارد مطب شوید.
- موزیک آرامش بخش خود را به همراه داشته باشید. میتوانید با یک هندزفری با سیم باریک که در کار دندانپزشک اختلال ایجاد نکند در تمام طول درمان موزیک موردعلاقه تان را بشنوید. این طور زمان قطعا سریعتر میگذرد!
سخن آخر
اضطراب دندانپزشکی در اکثر موارد با یک جلسه ویزیت و گفتگو با پزشک قابل کنترل است. اما در مواردی که این ترس نیاز به مداخله بیشتر داشته باشد ممکن است پزشک از تجویز آرام بخشها شب قبل از کار یا صبح همان روز استفاده کند و در صورت تجویز پزشک داروهای آرام بخشتان را مصرف کنید. بعد از جلسه درمان هم در صورت صلاحدید پزشک مسکن بخورید تا درد نداشته باشید.
قبل از جلسه درمان استراحت کافی کنید و تلاش کنید با آرامش کامل وارد محیط دندانپزشکی شوید.
برای خواندن مقالههای بیشتر و بهتر به مقالات آموزشی سایت دکتر شیرین رحیمی مراجعه کنید.
لطفا پیج اینستاگرام دکتر شیرین رحیمی را دنبال نمائید.