جراحی لثه

در این مقاله بصورت کامل در مورد جراحی لثه صحبت خواهیم کرد. از 0 تا 100 توضیحات و جزئیات مربوط به جراحی لثه و مراقبت‌های بعد از جراحی لثه و سوالات متداول مربوط با آن را بررسی خواهیم کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید. قبل از هر چیزی باید بگوییم که مطب دکتر شیرین رحیمی یکی از بهترین مطب های جراحی لثه در غرب تهران می‌باشد.

در ادامه این مقاله در خصوص سرفصل‌های زیر صحبت خواهیم کرد :

  1. جراحی لثه چیست
  2. انواع جراحی لثه
  3. مراحل انجام جراحی لثه
  4. مراقبت های بعد از جراحی لثه

جراحی لثه

جراحی لثه چیست ؟

جراحی‌هایی که در مطب بصورت سرپایی و با بی‌حسی موضعی روی لثه‌ها انجام می‌شوند، بصورت کلی جراحی لثه نامیده می‌شوند؛ ولی بسته به هدف جراحی انواع مختلفی دارند که در این مقاله بصورت خلاصه هر یک از این روشهای درمانی را توضیح خواهیم داد. ابتدا جراحی‌های شایع را بصورت فهرست ذکر می‌کنیم و سپس توضیح مختصری در مورد هر کدام ارائه خواهیم کرد.

انواع جراحی لثه

انواع جراحی لثه عبارتند از:
۱. جراحی خارج کردن کیست و تومور از لثه
۲. جراحی افزایش طول تاج
۳. جراحی حذف پاکت
۴. جراحی پریودنتال
۵. جراحی اپیکو (خارج کردن عفونت از انتهای ریشه)
۶. جراحی اصلاحی لثه قبل از ساخت دندان مصنوعی
۷. جراحی لیفت لثه
۸. جراحی پیوند استخوان و ایمپلنت

در ادامه هرکدام از این انواع جراحی ها را بسیار مفید و مختضر اطلاعاتی آورده ایم.

۱. جراحی خارج کردن کیست و تومور از لثه :

همانطور که از نام آن مشخص هست در مواردی انجام می‌شود که توده‌ای در نواحی لثه وجود دارد و معمولا پس از خارج کردن، توده مربوطه باید به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال شود تا نوع بیماری لثه (خوشخیمی ، بدخیمی و …) که موجب ایجاد توده شده برای ما مشخص شود و در صورت نیاز درمان‌های کمکی برای شخص انجام شود. توده‌های خوشخیم یا بدخیم داخل دهان یا بصورت برجستگی غیر طبیعی دیده می‌شوند یا در معاینات دوره ای رادیوگرافی کشف می‌شوند.

۲. جراحی افزایش طول تاج :

در دو مورد ‌این جراحی انجام می‌شود. اول در مواردی که پوسیدگی دندان به نواحی زیر لثه نفوذ کرده و باید قبل از انجام ترمیم یا روکش لثه اطراف پوسیدگی برداشته شود. دوم در مواردی که دندان نیاز به روکش دارد ولی ارتفاع آن برای نگهداشتن روکش کوتاه است و بوسیله جراحی کمی از لثه حذف می‌شود و ارتفاع تاج افزایش می‌یابد.

جراحی لثه

۳. جراحی حذف پاکت :

در مواردی انجام می‌شود که در اثر جرم و پلاک شدید بیماری لثه پیشرفت کرده و اتصال بین دندان و لثه اطرافش از بین رفته و در این ناحیه فضای خالی ایجاد می‌شود که این فضای خالی محل تجمع بقایای غذایی و باکتری ها شده و موجب بوی بد دهان، التهاب و خونریزی لثه می‌شود. در این موارد به کمک جراحی بافت‌های ملتهب و بقایای غذایی و باکتری ها از محیط حذف شده و مجددا اتصال بین دندان و لثه اطرافش برقرار می‌شود.

۴. جراحی پریودنتال :

این جراحی شبیه به مورد ۳ هست ولی محدوده عمل کمی وسیعتر می‌باشد و در مواردی که بیماری لثه شدیدتر از مورد ۳ باشد و علاوه بر آسیب به لثه‌ی اطراف دندان‌ها، استخوان فک و ریشه دندان هم دچار آسیب شده باشند انجام می‌شود. در اینجا ما علاوه بر اصلاح مشکلات لثه باید آسیب‌های وارد شده به استخوان و ریشه دندان را هم اصلاح کنیم. علائم بیماری وسیع پریودنتال شامل بوی بد دهان، التهاب و خونریزی لثه، درد گنگ و مبهم و لقی خفیف تا متوسط دندان‌ها می‌باشد.

۵. جراحی اپیکو :

در مواردی انجام میشود که عفونت در انتهای ریشه دندان وجود دارد. این عفونتها معمولا پس از انجام درمان ریشه (عصب کشی) برطرف میشوند ولی موارد نادری وجود دارد که عفونت پس از عصب کشی باقی میماند یا موقتا خوب میشود و پس از چند سال مجددا عود میکند در این موارد به کمک جراحی عفونت انتهای ریشه را حذف میکنیم. علامت عفونت انتهای ریشه حساسیت دندان به ضربه و یا وجود ابسه و چرک در ناحیه انتهای لثه دندان هست و باید با رادیوگرافی وجود عفونت را تایید کنیم.

۶. جراحی اصلاحی لثه قبل از ساخت دندان مصنوعی :

در موارد انجام می‌شود لثه کیفیت مناسب برای نگهداشتن دندان مصنوعی را ندارد (اصطلاحا در بعضی از مناطق گوشت اضافه دارد) به کمک جراحی بافت‌های نامناسب حذف می‌شود و فرم مناسب برای نگهداری دندان مصنوعی ایجاد می‌شود.

۷. جراحی لیفت لثه :

نوعی جراحی هست که بتازگی رواج پیدا کرده و بسیار شبیه به جراحی افزایش طول تاج هست. این جراحی معمولا در دندان‌های جلو و برای بلندتر دیده شدن آنها و زیباتر شدن لبخند انجام می‌شود. معمولا این جراحی همراه با درمان‌های زیبایی مانند لمینیت انجام می‌شود.

جراحی لثه

۸. جراحی پیوند استخوان و ایمپلنت :

در آخر باید ذکر کنیم که کاشت ایمپلنت یکی از شایعترین جراحی هایی هست که در روی لثه‌ها انجام می‌شود، گاهی قبل یا هنگام کاشت ایمپلنت نیاز به بازسازی و پیوند استخوان هم هست که با جراحی انجام می‌شود.

مراحل انجام جراحی لثه

جلسه اول، معاینه : (صرفنظر از نوع آن)به این ترتیب هست که ابتدا در یک جلسه معاینه کلینیکی، و در صورت نیاز رادیوگرافی انجام میشود و درمان مورد نیاز مشخص میشود، سپس وقت برای جراحی مشخص میشود، در صورت وجود شرایط خاص پزشکی مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، استفاده طولانی مدت از کورتون و … ممکن است نیاز به انجام مشاوره با پزشک درمانگر وجود داشته باشد که درخواست خواهد شد.

جلسه دوم، روز جراحی : روز جراحی باید وعده غذایی قبلی کامل میل شود، در بعضی از موارد لازم است قبل از انجام جراحی داروهای انتی بیوتیک یا مسکن برای بیمار تجویز شود که از قبل‌ انجام خواهد شد.

مراقبت های بعد از جراحی لثه و افزایش طول تاج

بعد از جراحی لثه مواردی را باید رعایت کنیم که بشرح زیر است:

گاهی بعد از پایان جراحی برای توقف خونریزی از پانسمان مخصوص جراحی، و گاهی از گاز استریل استفاده می‌شود، اگر برای شما گاز استریل در موضع جراحی قرار داده شده آنرا حداقل نیم ساعت در موضع با فشار ملایم نگه دارید تا خونریزی متوقف شود، توجه کنید که بعد از نیم ساعت اگر همچنان خونریزی شدید وجود دارد باید از گاز دیگری در موضع استفاده کنیم و این گاز جدید هم باید به مدت نیم ساعت در محل باقی بماند، از تعویض پی در پی گاز استریل جدا خودداری کنید، چون خطر افزایش خونریزی را به همراه دارد.

مراقبت تا ۲۴ پس از جراحی

بعد از جراحی دهان از موارد زیر برای حداقل ٢۴ ساعت پرهیز کنید:

  • استعمال دخانیات
  • نوشیدنی با نی
  • نوشیدن الکل
  • نوشیدنی‌های گاز دار
  • نوشیدن مایعات داغ
  • تخلیه شدید محتویات دهان یا بینی (تف کردن شدید و …)
  • در روز جراحی ازسوپ ولرم، آبمیوه طبیعی(بدون نی) و بستنی تغذیه کنید.

مراقبت های ادامه دار تا یک هفته بعد

از یکساعت بعد از جراحی شستشوی ملایم با محلول دهانشویه کلرهگزیدین در محل جراحی باید انجام شود، شستشو روزی ٣-۴ مرتبه و به مدت یکهفته باید انجام شود، توجه کنید خصوصا در ۴٨ ساعت اول شستشو بسیار ملایم باید انجام شود.
در صورتیکه برای شما دارو تجویز شده لطفا دقیق و طبق دستور استفاده نمایید.
یکهفته بعد از انجام جراحی برای چک آپ و برداشتن بخیه ها به مطب مراجعه کنید

دیگر مراقبت ها

همین مراقبت ها برای جراحی های مرتبط با کاشت دندان نیز به کار می آیند. جراحی هایی که به این منظور انجام می شوند، به دلیل عمق زخم بیمار ممکن است باعث درد بیشتری شوند که در این صورت با مشورت پزشک می توانید از مسکن ها استفاده کنید. جراحی برای کاشت دندان نیز از تمام موارد بالا تبعیت می کند. رعایت این نکات بسیار مهم است زیرا می تواند روند بهبود را سریع تر کند. پس با رعایت نکات بالا فرآیند درمان را بهتر طی کنید.

پیشنهاد می‌کنیم پیج اینستاگرام دکتر شیرین رحیمی را دنبال نمایید.