لمینیت دندان

در این مقاله بصورت کامل در مورد لمینیت دندان صحبت خواهیم کرد. لمینیت مربوط به یکی از خدمات تخصصی دندان می‌باشد. از لمینیت کردن تا توضیحات و جزئیات مربوط به لمینیت و مراقبت‌های بعد از لمینیت و سوالات متداول مربوط با آن را بررسی خواهیم کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید. قبل از هر چیزی باید بگوییم که مطب دکتر شیرین رحیمی یکی از بهترین مطب های لمینیت دندان در غرب تهران می‌باشد.

در ادامه این مقاله در خصوص سرفصل‌های زیر صحبت خواهیم کرد :

  1. لمینیت دندان چیست؟
  2. شرایط انجام لمینت
  3. لمینیت سرامیکی بهتر است یا کامپوزیتی؟
  4. معایب لمینیت سرامیکی
  5. لمینیت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
  6. نمونه درمان کامل لمینت دندان

لمینیت دندان چیست؟

لمینیت دندان که به ونیر لمینت نیز معروف است، لایه ای از مواد مخصوص همرنگ دندان است که در لابراتوار ساخته می‌شود و روی دندان چسبانده می‌شود. این مواد با اهداف مختلفی مانند:

  1. درمان شکستگی دندان
  2. کم کردن فاصله میان دندانها
  3. و یا تغییر رنگ، شکل یا ارتفاع دندان‌ها مورد استفاده قرار می گیرند.

بطور کلی این نوع درمان ها به بخش های زیر تقسیم می‌شود. به این نوع درمان‌ها ونیر گفته می‌شود. ونیر ها به دو نوع ونیر کامپوزیت و ونیر لمینت تقسیم می‌شود.
لمینت ها روی دندان چسبانده می‌شوند و کامپوزیت‌ها نیز از جنس کامپوزیت هستند.

ممکن است که ونیرها داخل مطب یا کلینیک دندانپزشکی ساخته شوند. در این صورت جنس مواد تشکیل دهنده ونیر از کامپوزیت یا مواد ترمیم کننده ایست که همرنگ دندان هستند. این نوع معمولا به ونیر کامپوزیتی شهرت دارد. نوع دوم ونیر در لابراتوار تولید می‌شود و مواد اصلی تشکیل دهنده آن سرامیک است. این نوع را ونیر سرامیکی می‌نامند. ونیرها نیاز اندکی به تراش دارند و بسیار زیبا هستند، به همین دلیل اولین طرحی که برای اصلاح دندان‌های پیشین داده می‌شود معمولا استفاده از ونیر دندان است.

لمینیت دندان

شرایط انجام لمینت

  • لمینیت دندان برای اصلاح مشکلات دندان‌های قدامی یا جلویی که چندان شدید نباشند، به کار می‌رود.
  • مهم‌ترین مسئله این است که دندان دچار آسیب های زیادی نباشد و مشکلات آن در حد آسیب‌های ظاهری مینای دندان باشد. در صورتیکه دندان دچار پوسیدگی وسیع باشد، یا اینکه به هم ریختگی دندان‌ها بسیار زیاد و پیچیده باشد، بهتر است که با کمک دندانپزشک درمان‌هایی مانند روکش‌های زیبایی و یا ارتودنسی مدنظر قرار بگیرد.
  • لمینت‌ها بسیار نازکند و اگر فشار زیادی به آنها وارد شود، احتمال شکستنشان وجود دارد. به همین دلیل پیش از انجام درمان لمینیت باید مطمئن شد که بیمار از دندان قروچه رنج نمی‌برد. زیرا ابتلا به این وضعیت باعث می‌شود که به طور ناخواسته فشاری بیش از اندازه به ونیرها وارد شود و در نتیجه آنها را بشکند. در این موارد توصیه می‌شود که از درمان‌های جایگزینی و کاشت دندان استفاده کرد.

لمینیت سرامیکی بهتر است یا کامپوزیتی؟

درمان سرامیکی نسبت به نوع کامپوزیتی از زیبایی و طول عمر بیشتری برخوردار است، مقاوم‌تر از کامپوزیت بوده، رنگ‌پذیری بسیار کمتری دارد و البته نسبت به نوع کامپوزیتی گران‌تر می‌باشد.

در درمان لمینیت سرامیکی دندان‌ها حتما تراش خواهند خورد با این حال در لمینیت کامپوزیتی، یا اصلا دندان‌ها تراشیده نمی‌شوند و یابسیار ناچیز و با هدف برداشتن پوسیدگی‌ها این اقدام صورت می‌پذیرد. البته نوعی از لمینت نیز وجود دارد به نام لومینیرز که در ادامه بصورت دقیق در مورد آن توضیح خواهیم داد.

درمان لمینیت کامپوزیتی معمولا طی یک جلسه چند ساعته تمام خواهد شد، این در حالی است که نوع سرامیکی به دلیل الزام ساخت در لابراتوار، حدود یک هفته زمان خواهد برد.

در نهایت نوع درمان به مشکل دندان شما بستگی دارد. اگر دندان‌ها مشکل شدیدی داشته باشند ما لمینیت سرامیکی را پیشنهاد می‌کنیم، اما اگر مشکل سطحی‌تر باشد پیشنهاد ما کامپوزیت ونیر خواهد بود.

پیش از پاسخ دادن به این سوال باید یادآوری کنیم که فلسفه و اساس این دو روش درمانی بسیار بهم شبیه هست، در واقع این هر دو زیر مجموعه‌ای از یک روش درمانی هستند و آن “ونیر” یا “لمینیت” دندان است.

درمان ونیر یا لمینیت

اساسا هر پوششی که برای زیباتر کردن روی هر سطحی قرار داده شود در زبان انگلیسی بنام لمینیت نامیده می‌شود. حتما نام لمینیت دیوار یا لمینیت کف در تزیینات ساختمانی را شنیده‌اید. در دندانپزشکی نیز می‌توانیم روی سطح بیرونی دندان‌ها لایه‌ای برای برطرف کردن عیوب و زیباتر شدن دندان‌ها قرار دهیم و طبیعتا نام این درمان “لمینیت دندان” خواهد بود، لمینیت دندان می‌تواند از جنس سرامیک در لابراتوار ساخته و سپس روی دندان نصب شود، که به آن لمینیت سرامیکی می‌گوییم،یا در مطب بصورت مستقیم توسط دندانپزشک روی دندان‌ها فرم داده شود که‌ به آن ونیر یا لمینیت کامپوزیتی گفته می‌شود.

البته غلط مصطلحی بین مراجعین ما وجود دارد که “لمینیت سرامیکی” را بنام “لمینیت” و “لمینیت کامپوزیتی” را بنام “کامپوزیت” می‌شناسند. دانستن ریشه نامگذاری (ترمینولوژی) این درمان‌ها از این جهت مهم هست که توجه کنیم هر دو این درمان‌ها در واقع بسیار بهم شبیه هستند و تفاوتی اگر وجود دارد ناشی از تفاوت بین خصوصیات سرامیک دندانی و کامپوزیت دندانی است.

سایر موارد و ملاحظات درمانی مانند میزان تراش خوردن یا نخوردن دندانها و … بسته به شرایط دندانها قبل از درمان و هدفی که از درمان داریم مشخص می‌شود ولی اصول درمانی در هر دو این روشها بسیار بهم‌ شبیه هستند. مثلا اگر شخصی دندان‌های عقب رفته داشته باشد و برای جلو آوردن دندان‌ها نیاز به لمینیت داشته باشد، چه سرامیکی و چه کامپوزیتی نیاز به تراش در حد بسیار کم و فقط با هدف صاف و یکدست کردن سطوح وجود دارد. برعکس اگر دلیل مراجعه فرد دیگری سفید کردن دندان‌ها باشد و شرایط برای برجسته‌تر شدن دندان‌ها مناسب نباشد در هر دو حالت لمینیت سرامیکی یا کامپوزیتی مجبور به تراشیدن سطح بیرونی دندانها حداقل باندازه ۰.۳ تا ۰.۷ میلی‌متر هستیم. یا پیشنهاد بلیچینگ دندان داده می‌شود.

لمینیت دندان

تفاوت های تکنیکی این دو روش درمان

حالا که می‌دانیم فلسفه اصلی این درمان‌ها بسیار بهم شبیه هستند به تفاوتهای تکنیکی این دو روش درمانی بصورت خلاصه و فهرست وار می‌پردازیم:

  1. ثبات رنگ :

    سرامیک‌های دندانی نسبت به تغییر رنگ در طول زمان بسیار مقاوم هستند، حال آنکه کامپوزیت‌ها ممکن است پس از مدتی نیاز به پالیش مجدد برای بازیابی درخشش اولیه داشته باشند.

  2. استحکام :

    سرامیک‌ها نسبت به کامپوزیت‌ها مقاومت بالاتری در برابر سایش دارند، ولی در اثر ضربه ممکن است اصطلاحا لب پر شوند.

  3. زمان درمان :

    لمینیت سرامیکی نیاز به یک جلسه آماده سازی دندان و قالبگیری دارد، سپس مراحل ساخت در لابراتوار انجام می‌شود و در جلسه دوم لمینیت‌ها روی دندان‌ها نصب می‌شود. حال آنکه لمینیت کامپوزیتی در یک جلسه توسط دندانپزشک روی دندان‌ها فرم داده می‌شود.
    مشکلات بعد از درمان مانند پوسیدگی، حساسیت به سرما یا گرما و … : این مشکلات به جنس لمینیت ساخته شده ارتباطی ندارد و بیش از هر چیز به میزان تراش انجام شده روی دندان‍‌ها بستگی دارد پس در هر دو روش سرامیک و کامپوزیت بصورت مشابه می‌تواند ایجاد شود.

  4. میزان تراش :

    در این مورد هم اشتباه شایعی بین عموم‌ متقاضیان وجود دارد به این صورت که تصور می‌کنند کامپوزیت بر خلاف سرامیک نیاز به تراش ندارد، ولی همانطور که پیش تر ذکر شد عامل موثر در میزان تراش شرایط قبل از درمان و هدف از درمان هست. لمینیت‌های کامپوزیتی که بدون در نظر گرفتن شرایط فوق و فقط باصرار متقاضی بدون تراش ساخته شوند احتمال زیادی برای ایجاد بیماری‌های لثه، خونریزی از لثه و ایجاد بوی بد در اطراف کامپوزیت‌ها خواهند داشت و در صورت عدم اصلاح گاهی منجر به تحلیل رفتن لثه زیبا و گرانبهای دندان‌های جلو خواهد شد.

  5. طول عمر :

    با توجه به خصوصیات‌ فیزیکی برتر و مقاومت بهتر سرامیک‌ها طول عمر مورد انتظار در لمینیت‌های سرامیکی بیشتر خواهد بود.

  6. قیمت :

    هزینه لمینیت‌های سرامیکی بیشتر از کامپوزیت هست ولی با توجه به خصوصیات‌ پایدارتر و طول عمر بیشتر نمی‌توان گفت لزوما لمینیت سرامیکی گرانتر است، در لمینیت سرامیکی هزینه اولیه بیشتری صرف می‌شود و درمان طول عمر بیشتری هم خواهد داشت.

در انتها مجددا باید تاکید کنیم که علی رغم فراگیر شدن این‌ درمان‌های زیبایی اطلاعات عمومی متقاضیان نسبت به تفاوتها و مزایا و معایب هر یک از این درمان‌ها کم و یا ناقص است و این نقص آگاهی بعضا منجر به ایجاد مشکلات بعدی برای فرد می‌شود و آنچه باقی می‌ماند دندان‌هایی است که دچار تخریب یا حساسیت یا مشکلات لثه‌ای شده، امکان بازگشت به‌ حالت قبل از درمان وجود ندارد و زیبایی هم بعلت مشکلات جانبی برای فرد جذابیت اولیه را ندارد.

معایب لمینیت سرامیکی

استفاده از لمینیت‌های سرامیکی معایبی دارد از جمله:

  • زمانی که از لمینیت سرامیکی استفاده می کنید دیگر قادر به تعویض آنها نیستید.
  • در هنگام خرابی یا شکستگی قابل تعمیر نیستند.
  • دندان‌های شما به علت برداشتن مینای دندان حساس‌تر می شود و شما گرما و سرمای غذا و نوشیدنی‌ها را بیشتر حس می‌کنید.
  • در مواردی لمینت‌ها امکان کنده شدن دارند، که البته شما با کمتر فشار وارد کردن بر روی آنها می‌توانید این خطر را به حداقل برسانید.
  • لمینیت‌ها نقشی در خراب شدن دندان‌های شما ندارند و البته این که فکر کنید با لمینیت‌های سرامیکی دندان‌های شما از آسیب‌های دندانی در امان هستند نیز یک باور غلط است.
  • اگر عادت‌های دندانی مثل دندان قروچه دارید لمینیت انجام ندهید چون باعث لب پر شدن و شکسته شدن دندان‌ها می‌شود.

لمینیت دندان

لمینیت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟

  • برای دندان‌هایی که تمایل به سمت لبی دارند این درمان مناسب نیست.
  • افرادی که عادات دهانی مختلف دارند مثل دندان قروچه یا فشردن دندان‌ها به هم و یا افرادی که سایش دندانی دارند.
  • بر روی دندان‌هایی که بر اثر سایش ارتفاع خود را از دست داده اند نمی‌توان از لمینیت استفاده کرد.
  • اگر ضخامت مینای دندان به اندازه کافی نباشد.
  • افرادی که بهداشت دهانی ضعیفی دارند.

آیا احتمال جدا شدن و یا پوسیده شدن دندان لمینیت شده وجود دارد؟

وقتی لمینت توسط دندانپزشک مجرب به درستی و دقت طراحی شده و با دقت کافی روی دندان قرار بگیرد هرگز از دندان جدا نمی‌شود. ولی این امکان وجود دارد که لمینت دندان دچار شکستگی یا لب پریدگی شود. البته طراحی و نصب دقیق، احتمال شکستگی یا لب پریدگی را کاهش می‌دهد. دندان ترمیم شده با لمینیت به همان اندازه ممکن است دچار پوسیدگی شود که دندان طبیعی دچار می‌شود.

پس اهمیت دادن به بهداشت دهان و دندان از دیگر عوامل افزایش طول عمر لمینت دندان می‌باشد. لذا باید بعد از انجام این درمان حتما مراقبت‌های بعد از لمینت را انجام دهید. در مطب دکتر شیرین رحیمی خدمات لمینیت دندان بصورت کاملا تخصصی ارائه می‌شود. شما عزیزان می‌توانید با مراجعه به مطب از خدمات مشاوره رایگان و انجام خدمات زیبایی و درمانی با تخفیف ویژه استفاده نمایید.

نمونه درمان کامل لمینت دندان

 

پیشنهاد می‌کنیم پیج اینستاگرام دکتر شیرین رحیمی را نیز دنبال نمایید.